Overslaan en naar de inhoud gaan

FANC heft verhoogd toezicht op site kerncentrale Tihange op

De site van de kerncentrale van Tihange stond sinds 18 oktober vorig jaar onder verhoogd toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), omdat de veiligheidscultuur er volgens de nucleaire regulator niet op niveau was. Een jaar later stelt het FANC een positieve evolutie vast en heft het zijn verhoogd toezicht op. Voorwaarde is wel dat ENGIE Electrabel, de uitbater van de kerncentrale, zelf voldoende inspanningen blijft leveren om de verbeteringen te bestendigen.

Wanneer het FANC een site onder verhoogd toezicht plaatst, gaat het vaker dan normaal ter plaatse om inspecties uit te voeren. Die kunnen zowel aangekondigd als onverwacht zijn. Het is een maatregel die niet vaak wordt toegepast, maar uit inspecties van het FANC en Bel V ter plaatse en uit de analyse van een aantal kleine voorvallen in de kerncentrale van Tihange bleek er een algemeen probleem te zijn met de veiligheidscultuur op de site, waardoor het FANC het in dit geval wel nodig vond om de situatie van dichterbij op te volgen.

De incidenten hadden geen gevolgen voor de volksgezondheid, de medewerkers of het leefmilieu, maar procedures werden niet altijd stap voor stap gevolgd en de activiteiten werden niet altijd voorbereid in overeenstemming met de geldende regels op de site. Dat is niet toelaatbaar in een kerncentrale. De nucleaire sector is tenslotte een van de sterkst gereguleerde sectoren ter wereld.

De eerste etappe van het verhoogde toezicht vond plaats in de aanloop naar de definitieve stop van kernreactor Tihange 2 in februari 2023, om de veilige uitbating van die reactor tot op de laatste dag nauwlettend te kunnen volgen. Het FANC stelde vast dat de uitbating van Tihange 2 tot op het einde in alle veiligheid verliep. Uiteindelijk besloot de regulator toch om zijn verscherpt toezicht nog wat langer aan te houden, om er zeker van te zijn dat de verbeteringen voldoende ingebed waren in de organisatie.

Op basis van zijn waarnemingen en controles ter plaatse besliste het FANC op 16 november 2023 dat het verhoogde toezicht op de kerncentrale van Tihange kon worden opgeheven. Uiteraard zal het FANC de site regelmatig blijven inspecteren, in overeenstemming met haar jaarlijkse inspectieplan, en moet de directie van de kerncentrale zijn inspanningen voor de verbetering van de veiligheidscultuur voortzetten en dat ook blijven aantonen aan het FANC.